TV, Magazine en Club voor motorfans!
Promotor
 | 

Lengte: 258 km
Start en einde: Todtnau

[ BEKIJK DE ROUTE ]

Het Zwarte Woud is de geboorteplek van de Schwarzwälder Kirschtorte, de koekoeksklok, zo’n beetje alle sprookjes van de broeders Grimm en vooral van veel slingerende motortochten.

Dat laatste danken we vooral aan de Motorradclub Todtnau, die met hoge regelmaat het bergachtige Todtnauer Ferienland afstruint naar de fraaiste routes. Veel moeite zal het 22-koppig gezelschap daar niet mee hebben, want dit zuidelijke deel van het Zwarte Woud telt ontelbare bochtige weggetjes, die óf rustig door dalen kronkelen, óf vervaarlijk boven een afgrond bungelen. Een mooie route maken is hier zoiets als vissen in een forellenkwekerij. En het eindresultaat is zelfs nog bevredigender dan een route door de Eifel. Het Zwarte Woud ligt tenslotte wat hoger en het landschap is bergachtiger en dramatischer. Letterlijke highlights zijn het Schauinsland (1284 meter) en de Feldberg (1500 meter, ook met de kabelbaan bereikbaar). Wat lager (800 meter) kun je dan weer opgelucht ademhalen bij de flinke meren Schluchsee en Titisee.

Rock de Road

De dorpen in het lieflijke Südschwarzwald zijn van het type kegelbaan-Lidl-Nordic Walking route. Gelukkig is er de altijd aanwezige stamkroeg, waar bovengenoemde motorclub plus aanhang zich maandelijks verzamelt voor een volgende toertocht die dan ‘Rock the Road’ heet of zoiets. Ronduit sympathiek is de belofte van de club dat ook vreemdelingen meer dan welkom zijn. Maar dat wisten we natuurlijk allang: je beste buitenlandse vrienden in motorland zijn bijna altijd Duitsers. En niet alleen hier.

Druk op feestdagen

Dat de Schwarzwalder motorjongens ook nog aan de veiligheid denken, blijkt uit hun weldoordachte slogan Halbes Gas, voller Spaß. Dat is geen loze waarschuwing. Het asfalt van het Zwarte Woud is meestal zo strak en goed dat sommigen flink aan het gummen slaan. En veel afremmende haarspeldbochten om ze in toom te houden liggen er niet. Dus moet je op drukke dagen – Hemelvaartsdag, zonnige weekends – de ongedisciplineerde jongens met een pk- en hormonenoverschot goed in de gaten houden. Maar gelukkig heb je hier in dit heerlijke, groene middelgebergte met het grootste dennen- en sparrenbos van Duitsland (de Romeinen noemden het gebied Silva Nigra - Zwarte Woud) meestal ruimte zat en kom je vooral normale motorvrienden tegen. Op een terras, in de kroeg of in een van de vele motorvriendelijke hotels.

Luchtkuuroorden

Zelfs de meest idyllische streek biedt nog een aantal verrassingen. Zo stuiten we in het kuuroord Todtnauberg - een van de vele zogenaamde ‘luchtkuuroorden’ in het zuidelijke Zwarte Woud - op het hoogst gelegen zwembad van Duitsland. Iets lager, maar ook leuk: een bezoek aan de Magnesiummijn van Todtmoos-Mättle. In 1835 voor het eerst ontgonnen en in 1937 gesloten wegens gebrek aan nikkelerts dat men later ging gebruiken voor de staalverharding. Nu kun je spoken door de ondergrondse gangen en het mijnmuseum bekijken. Het ontspanningsoord Aftersteg biedt behalve een glasblazerij de hoogste waterval van Duitsland (79 meter). Wie lekker wil bijkomen na een lange toertocht zit in de historische universiteitsstad Freiburg (let op de beroemde goten, de voorloper van ons riool) gebakken.

Voor onze route hebben we een paar ritten van de Motorradclub gecombineerd en die nog eens door de nieuwste versie van OnRoute Duitsland getrokken. Het resultaat is 258 km zwieren met start en finish in Todtnau.

[ DOWNLOAD DE ROUTE ] [TERUG]

Harley-Davidson
Ik wil van mijn motorfiets af
Suzuki
Honda
Kawasaki
Schuberth
Caberg
Suzuki
Kushitani
Husqvarna
Harley-Davidson
MACNA
TT Circuit Assen
BMW
Aprilia
Honda
HJC
Nolan
Moto Guzzi
Ik wil van mijn motorfiets af
Bayard
KTM
Difi
Arai
MotoPort
Kawasaki
Dane
Indian
Bovag
Bridgestone
Ducati
Triumph
KNMV