TV, Magazine en Club voor motorfans!
Promotor
 | 

Lengte: bijna 400 km
Start: Würzburg
Einde: Füssen

[ BEKIJK DE ROUTE ]

Je kunt natuurlijk in ruim drie uur van Würzburg naar de Oostenrijkse grens jakkeren. Maar er is een aardig alternatief voor de Autobahn: de bijna 400 kilometer lange Romantische Strasse van Würzburg naar Füssen.

Je zou het niet direct zeggen van de inwoners van het land van Aldi, Opel Kadett en Louis.de, maar achter die bierpens en boven die witte sportsokken schuilt vaak een diep romantische inborst. Alleen daarom vind je juist in Duitsland de Romantische Strasse, de Deutsche Reiseweg Nummer 1, bewegwijzerd en wel.

We starten in het Beierse Würzburg, het Duitse mekka van de barok – zeg maar de tierelantijntjes-goudenfrutsels-zigeunermeisjestranen-bouwstijl die je van oude katholieke kerken kent en die bedoeld was om het volk te lokken en te imponeren. Via een scala aan suikerzoete stadjes, sprookjeskastelen en uitgestrekte wijngaarden belanden we uiteindelijk in Füssen in de Beierse Alpen. Motorrijders kunnen een beetje schrikken van de overdaad aan damesromantiek, de route is er niet minder fraai om. Van de lieflijke wijnheuvels in het noorden zakken we af naar het majestueuze Beierse gebergte waar de wouden net zo donker zijn als de koekoeksklokken. Het asfalt zelf is ook aardig afwisselend en varieert van landelijke weggetjes tot - vooral in het zuiden - drukke, doorgaande wegen. Mooiste deel is het traject tussen Bad Mergentheim en Dinkelsbühl, waar je tussen de wijngaarden toert.

Niet echt een route voor calvinisten dus, want die krijgen in het elegante Würzburg al pijn in de ogen. De stad barst van de krullerige architectuur, die zijn hoogtepunt vindt in het voormalige bisschoppelijke paleis Residenz (1744). Bourgondiërs zullen het prachtig vinden. En die kunnen daarna een wijntje halen bij een van de vele Frankische wijnhuizen net buiten de stadsgrens. Jazeker, het Zuiden is hier echt begonnen.

Marsepijn

De volgende dag trekken we naar Rothenburg ob der Tauber, dat sinds de middeleeuwen geen spat veranderd is. Op een plaatselijke McDonalds na dan, maar zelfs die zit in een historisch stadspand. De Romantische Strasse is wat minder romantisch in het Kriminalmuseum, waar een scala aan martelwerktuigen (historisch, dat dan weer wel) jaarlijks duizenden belangstellenden trekt. In Nördlingen zien we nog zo’n ongebruikelijk museum: het Rieskratermuseum. Inderdaad, we staan hier aan de rand van de best bewaarde meteorietkrater ter wereld. Bijna vijftien miljoen jaar geleden sloeg er een reusachtige steen in met de kracht van 250.000 atoombommen. 3,5 km3 gesteente verdampte en een krater met een diameter van rond de 23 kilometer werd gevormd. Met zoiets achter de kiezen heb je natuurlijk wel behoefte aan een beetje romantiek.

De climax zit vrijwel aan het eind, als de weg een hoogte heeft bereikt van 800 m: bij de boeketreeks-kastelen Hohenschwangau en Neuschwanstein van Ludwig de Lijpe. Dit laatste paleis stond model voor het Disney kasteel van Sneeuwwitje. Mocht je je afvragen waarom hier zelfs Japanse routebordjes staan: Neuschwanstein zit standaard in het rondreispakket Parijs-Venetië-Wenen, speciaal voor de toerist die graag gelooft dat Europa een marsepeinen sprookje is. Een bezoekje aan de plaatselijke Aldi zou ze daar snel vanaf kunnen helpen.

Dit jaar is er een extra reden om de Romantische Strasse te ontdekken: de populairste Duitse toeristische route bestaat op de kop af zestig jaar. Dat betekent extra activiteiten: een concertje hier, een voorstellinkje daar en een grote oldtimerrit op 4 juli.

[ DOWNLOAD DE ROUTE ] [ TERUG ]

Harley-Davidson
Ik wil van mijn motorfiets af
Suzuki
Honda
Kawasaki
Kawasaki
KTM
Difi
MACNA
Moto Guzzi
TT Circuit Assen
BMW
HJC
Caberg
Arai
Ducati
Nolan
Husqvarna
Honda
Schuberth
Indian
Harley-Davidson
Ik wil van mijn motorfiets af
Dane
Bovag
KNMV
Triumph
Bayard
Bridgestone
Aprilia
Suzuki
MotoPort
Kushitani