TV, Magazine en Club voor motorfans!
Promotor
 | 

Lengte: 280 km
Start: Neanderthal bij Mettmann.
Einde: Emmerich am Rhein

[ BEKIJK DE ROUTE ]

otorrijders hebben iets met het Bergisches Land. En dat is niet alleen omdat hier de eerste Duitse heuvels beginnen.

Direct onder het Ruhrgebied en ten oosten van Düsseldorf komt er reliëf in het Duitse landschap. Niet dramatisch veel, maar net genoeg om de wegen te laten kronkelen en voor de eerste haarspeldbochten te zorgen. Net zo interessant is dat hier de plek ligt waar anderhalve eeuw geleden de eerste resten werden gevonden van een primitieve mensensoort: de Neanderthaler. Dat roept bij motorrijders een warm gevoel van herkenning op, al was het alleen maar omdat we regelmatig voor Neanderthaler worden uitgemaakt.

Het Neanderthal ligt vlak onder de kleine stad Mettman aan het riviertje Düssel. Zijn naam dank het aan de 17de eeuwse dichter Joachim Neander, die het omschreef als de meest romantische plek van Duitsland. Maar wat een pech. Het mooiste deel, de plek waar de schedels en beenresten werden gevonden, is veranderd in het grote gapende gat van een kalkgroeve. Dat is wel logisch ook, want juist door het afgraven kwamen de prehistorische knuppelzwaaiers tevoorschijn. Daar vlakbij staat nu het Neanderthalmuseum waar je op schilderijen kunt zien hoe het ooit geweest is. Het restant van de smalle kloof is overigens een wandelingetje waard. Hier en daar kom je zelfs een replica van een Neanderthaler tegen. Een ritje naar de kalkgroeve is overigens helemaal interessant, als je er tenminste in slaagt voorbij de slagboom te komen.

Ruhr Metropool

Na het dal gaan we naar het oosten - met een boogje om het niet al te fraaie Wuppertal - om zoveel mogelijk slingerwegen te rijden langs bossen en flink glooiende weilanden en koolzaadvelden. Hierna moet je toch een stukje door Wuppertal, waar de acht meter hoge monorail (Schwebebahn) de hoofdattractie is.

Terug in het groen vormt het schilderachtige Langenberg (na ruim 120 km) met zijn oude centrum een geschikte plek om tussen veel andere motorrijders een terrasje te pakken. Snel daarna wordt het een stuk minder pittoresk, want dan gaan we dwars door het Ruhrgebied. Moet dat nou? Ja, want het Ruhrgebied (met onder meer Essen, Oberhausen, Dortmund en Bochum) is allang niet meer het troosteloze staalcentrum van vroeger. Het noemt zichzelf nu de Ruhr Metropool en het heeft het dit jaar geschopt tot Culturele Hoofdstad van Europa. Dat betekent dat er van alles te zien en te doen is, vooral bij de culturele centra. Voor de gelegenheid loopt de route daarom langs twee topattracties. De Zeche Zollverein in Essen is een indrukwekkend voormalig mijnbouw- en industriecomplex met allerlei tentoonstellingen en hippe activiteiten. Het complex staat sinds 2001 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De volgende industriële kathedraal is de Gasometer van Oberhausen, een stalen gasopslagplaats van 117 meter hoog die hét monument en cultuurpaleis van de stad is geworden. Vooral in de schemering, met de verlichting erop, weet je niet wat je ziet. Minder bezienswaardig, maar zeker zo significant: Essen is de thuisbasis van de Neanderthaler onder de supermarkten: Aldi.

Vlak land

Na de Metropool ga je noordwaarts de stilte in van het platteland. De heuvels zijn hier zo goed als verdwenen. Dat was niet de heimat van onze holbewoners, maar de route wordt er niet minder om. Je pakt namelijk een stukje van de Motorradstrasse Deutschland (MSD), een vrij nieuwe toeristische route van maar liefst 10.000 km. Zo kom je uiteindelijk bij de prettige Rheinboulevard van Emmerich. En dan ben je al weer bijna thuis

[ DOWNLOAD DE ROUTE ] [ TERUG ]

Harley-Davidson
Ik wil van mijn motorfiets af
Suzuki
Honda
Kawasaki
Ik wil van mijn motorfiets af
Bridgestone
MACNA
HJC
TT Circuit Assen
Moto Guzzi
Kawasaki
Ducati
BMW
Harley-Davidson
KTM
Arai
Nolan
Bovag
Caberg
Difi
KNMV
Dane
Aprilia
Honda
Kushitani
Indian
Schuberth
Bayard
Husqvarna
MotoPort
Suzuki
Triumph