TV, Magazine en Club voor motorfans!
Promotor
 | 

Outstanding Natural Beauty

Toen de mooiste delen Engeland door oprukkende steden dreigden te worden vernietigd, deden ze een Brexit nog voordat het woord begrip bestond. Het werden National Parks en Areas of Outstanding Natural Beauty. En daarom kun je nu in Noord-Engeland 1200 bochtige kilometers langs heuvels, meren en schapen rijden, zonder een bedrijfsterrein of een nieuwbouwwijk tegen te komen.

Tekst Jan Dirk Onrust, foto’s Hans en Yvonne Vrolijk, VisitBritain

‘Wilt u voor altijd veroordeeld blijven tot de benauwdheid van de steden (…) of neemt u de weg naar het grote open land, de weg naar de vrijheid?’ Een filmpje van de Bond tot bescherming van het Platteland stelde Engelse bioscoopbezoekers in de jaren dertig van de vorige eeuw voor een nijpend probleem. Door de industrialisatie woonde bijna 80 procent van de Engelsen in steden, anderhalve eeuw eerder leefde hetzelfde percentage op het platteland. Dorpjes als Newcastle en Manchester waren honderd keer zo groot geworden en dreigden alles om zich heen te verslinden. Zelfs de mooiste natuurgebieden kwamen in gevaar.

[BEKIJK DE KAART ][ DOWNLOAD DE ROUTE ]

Ongetemde schoonheid

Mooie natuur, wat is dat? De Engelsen hadden eigenlijk geen idee. Ja, iets met bergen, meren en hoogvlaktes. Maar dat was dan alleen leuk voor op schilderijtjes aan de muur, maar echte great outdoors, dat vonden ze eerder iets akeligs waar ze liever niet kwamen. Ze mochten er zelfs niet komen. Hele gebieden waren exclusief voor jachtpartijen van de adel en andere rijke jongens. Indringers hielden ze hardhandig op afstand. Dat begon toch een beetje te knellen. Vooral toen aan het einde van de negentiende eeuw het volk andere ideeën over natuur kreeg. Dichters - de rocksterren van toen - liepen voorop in het bezingen van de ‘ongetemde schoonheid’ van de natuur. Een parlementslid wilde in 1884 zelfs iedereen het recht geven vrij rond te lopen in de natuur - the freedom to roam. Het voorstel werd weggehoond als legalisering van landloperij.

Matten met de politie

Ondertussen draafde de industrialisatie van Engeland door en dus werd de ene na de andere natuurbehoudclub opgericht. In 1932 kwam het tot een echt conflict. Een groep van 400 wandelaars liep demonstratief een verboden deel van het Peak District in. Dat werd dus matten met de politie. Er vielen vijf gewonden. Het zou nog 68 jaar duren voordat de Engelsen werkelijk het recht kregen om overal te lopen. Maar de demonstratie en de hieruit voortvloeide verontwaardiging, was wel het laatste duwtje dat nodig was voor de oprichting van Nationale Parken.

Natuur voor iedereen

Het belangrijkste doel van een Nationaal Park is om iedereen de kans te geven van de mooiste natuur van Engeland te genieten. En om te zorgen dat dat zo blijft kregen de Nationale Parken een eigen bestuur, dat nieuwbouw, industrie en snelwegen buiten de deur houdt. Het Peak District werd in april 1951 het eerste National Park, vijf jaar later waren het er al zeven. Op dit moment telt Engeland er tien, die bij elkaar ruim negen procent van de oppervlakte van Engeland bestrijken. Vijf parken liggen in een cirkel in Noord-Engeland. De afstand ertussen is niet al te groot en dat zorgt ervoor dat we hier een schitterende rit kunnen maken. Want jazeker, alle parken zijn met de motor heel goed toegankelijk. En dan bekruipt ons de vraag: waarom hebben we dit niet eerder bedacht?

Harley-Davidson
Ik wil van mijn motorfiets af
Suzuki
Honda
Kawasaki
BMW
TT Circuit Assen
Aprilia
Arai
KTM
Triumph
Kawasaki
Kushitani
Bridgestone
Honda
Harley-Davidson
Bovag
Schuberth
Caberg
Nolan
Ik wil van mijn motorfiets af
HJC
Ducati
MotoPort
Suzuki
Indian
Dane
Bayard
KNMV
Moto Guzzi
MACNA
Difi
Husqvarna