TV, Magazine en Club voor motorfans!
Promotor
 | 

Lengte: 476 km
Begin: Lindau - Bodensee
Einde: Berchtesgaden - Königssee

[ BEKIJK DE ROUTE ]

De Deutsche Alpenstrasse is niet alleen de oudste toeristische route van Duitsland, maar ook een van de hoogste en mooiste. Een beetje jammer wel dat het ook een van de zuidelijkste is.

Tegen de grens met Oostenrijk pakt Duitsland nog net een randje van de Alpen mee. Over een lengte van 470 km loopt hierlangs de Deutsche Alpenstrasse met zicht op toppen tot 2962 meter – de Zugspitze. De weg zelf klimt tot 1200 meter. Daar worden we blij van, want voor wegen geldt meestal: hoe hoger, hoe beter. Alleen beginnen de Alpen pas echt aan de andere kant van de grens, dus waarom zou je niet meteen doorrijden? Je blijft toch zeker ook niet in Den Helder plakken als Texel aan de overkant ligt?

Maar de Alpenstrasse werd in 1927 niet voor niets de eerste toeristische route van Duitsland. Zelf noemt de VVV het een ‘drive-in bioscoop op zijn best’. En talloze speelfilms werden aan de route opgenomen, waaronder het klassieke meesterwerk Liebesgrüße aus der Lederhose. Dus dat belooft wat.

Andersoortige hoogtepunten

De bewegwijzerde route begint in Lindau op een schiereilandje in de Bodensee (400 m hoog). In een open weidelandschap met een muur van Alpen op de achtergrond, en door bossen, gaat de weg langzaam omhoog. Bij Oberjoch (na 80 km) bereikt de weg na een tweede kluwen haarspeldbochten al zijn hoogtepunt (1200 m). Andersoortige hoogtepunten (hihihahaha) werden jodelend bereikt in Pfronten (130 km), het plaatsje van de Liebesgrüße-films en het de hoogst gelegen ruïne van Duitsland: Burg Falkenberg.

Het landschap is inmiddels een stuk heviger dan de films en we passeren het ene kristalheldere meer na het andere. Kastelen komen we ook steeds vaker tegen, waaronder het suikerzoete Neuschwanstein.

In Oberammergau (170 km) barst het ineens van de langharige mannen met grote baarden. Dit zijn geen motorrijders, maar inwoners van het dorpje die tijdgenoten van Jezus spelen in de Oberammergauer Passiespelen. In 1633 deden de Oberammergauers een belofte: in ruil voor goddelijke bescherming tegen de zwarte dood zou het dorp elke tien jaar een toneelstuk over het leven van Jezus opvoeren. Dit jaar is het weer zover. Het gemeentelijke ‘bevel’ tot het laten staan van een baard is inmiddels gegeven.

Twintig kilometer lager komen we bij de belangrijkste Beiserse wintersportplaats: Garmisch-Partenkirchen. Voor je neus ligt het Wettersteingebergte, met een aantal van de hoogste Alpen van Duitsland. Volgens een film uit het Beierse genre, kun je met je waldhoorn tussen de Alpen komen, maar met je motor lukt dat niet. Wel gaat er een tandradtrein vanuit Garmisch helemaal naar de top van de Zugspitze.

De mannen met baarden hebben we gehad, maar hier zat toch ook ergens iemand met een snorretje? Nee, daarvoor moeten we nog dik 250 km doorrijden. Erg aangename kilometers, dat wel, langs bijvoorbeeld de prachtige Walchensee, de Kochelsee, de Wendelsteinberg (1838 m, vermaard uitzicht), kastelen, kloosters en nog meer meren.

De grootste slechterik

In Berchtesgaden eindigt de route. Even voorbij het eindpunt ligt op een 1834 meter hoge bergtop het beruchte Adelaarsnest van die man met dat snorretje. Daar wordt geen ophef van gemaakt, want de Duitsers willen er natuurlijk geen toeristenattractie met souvenirshop van maken. Het Kehlsteinhaus, zoals het heet, fungeert nu als restaurant. Alle verwijzingen naar die man en zijn staf zijn gewist. Optisch dan, want in gedachten weet elke bezoeker dat hier de grootste slechterik uit de wereldgeschiedenis kopjes thee dronk. Een luguber idee, maar daarom niet minder interessant.

Maar de prachtige route verdient een mooier einde. Daarom rijden we even door naar de Königssee. Dit is niet alleen het diepste meer van Duitsland, maar heeft ook de hoogste en steilste bergwanden. Het ligt namelijk aan de voet van de Watzmann (2713 m), die bekend staat als de op een na hoogste berg van Duitsland. Het is hier weer zo groots en indrukwekkend dat je geen moment denkt dat de Duitse Alpen onderdoen voor die aan de andere kant van de grens.

[ DOWNLOAD DE ROUTE ] [ TERUG ]

Harley-Davidson
Ik wil van mijn motorfiets af
Suzuki
Honda
Kawasaki
Bridgestone
Arai
Caberg
Triumph
Ducati
Suzuki
MACNA
Schuberth
Kawasaki
HJC
Bovag
Husqvarna
Dane
Nolan
MotoPort
Kushitani
Ik wil van mijn motorfiets af
KNMV
KTM
TT Circuit Assen
Difi
Harley-Davidson
BMW
Moto Guzzi
Honda
Bayard
Indian
Aprilia