TV, Magazine en Club voor motorfans!
Promotor
 | 

Een kaap hoort hoog, woest en dramatisch te zijn, een overtuigend einde van de wereld. Bretagne heeft vier van die duivelse kapen: Cap Fréhel, Pointe de Penhir, Pointe du Raz en Cap d’Erquy.

We beginnen bij een ander punt aan de kust: het getijdeneiland Mont Saint-Michel. Het hoort nog net bij Normandië, maar op weg naar de Bretagne mag je het niet missen. Deze attractie stond in het klein op de schoorsteen van oma, naast ansichtkaarten van de Keukenhof en Kraantje Lek. Maar dat is nog geen reden om de kloosterburcht als oubollig te diskwalificeren. Het complexe en geheimzinnige bouwwerk met zijn trapstraatjes en spelonken laat de mond nog altijd openvallen van verbazing. Net als het getijdenverschil: dat kan oplopen tot veertien meter. Of, zoals ze hier zeggen: ‘Het water komt sneller op dan een galopperend paard.’

Ongeveer vijftig kilometer westwaarts ligt de voormalige piratenhoofdstad Saint Malo met zijn prachtige Ville Intra-Muros - het ommuurde oude centrum, waar de ontdekker van Canada werd geboren. Ook weer een wonderbaarlijk juweel uit de oude doos . Hoe dan ook lijkt Bretagne iets van vroeger, zelden hoor je nog van landgenoten die er naartoe gaan. Onterecht, want met name de kust is dramatisch mooi en sfeerrijk. De hoogtepunten vormen drie kapen die zelfs van de toeristische Michelingids drie sterren krijgen.

De kaap van Asterix

De eerste driesterrenkaap ligt op een uurtje lekker rijden van Saint Malo: Cap Fréhèl, een rood en afgelegen rotsplateau met 400 hectare natuurgebied. Onderaan de kaap kan het getijdenverschil oplopen tot twaalf meter. Erbovenop gaat de wind meestal zo tekeer dat alleen lage struikjes een kans hebben te groeien. De wind vergroot de amusementswaarde van de kaap aanzienlijk. Vooral als je een stukje gaat lopen over paden langs afgronden en spelonken. Als je niet naar beneden bent gestort, kun je doorlopen naar La Latte, een nogal imponerend veertiende-eeuws kasteelfort dat over de rotsen heen ligt gedrapeerd.

Twintig kilometer verder ligt de Cap d’Erquy, omgeven door een paar aangename strandjes en een leuk dorpje. Geen sensatie, maar iedereen zou het moeten kennen: hier stond het dorpje van Asterix en Obelix. Zeggen ze tenminste in Erquy. Toverdrank is in de plaatselijke bar verkrijgbaar en kostunrix.


Zeenymfomane

Maar waar zijn de menhirs? Die vinden we in het uiterste westen, bij het Einde van de Wereld. Of op zijn Frans: Finistère. Hier ligt Pointe de Pen-Hir, de tweede driesterrenkaap. Van de vier landtongen die hier liggen, vinden we deze de mooiste. Behalve menhirs vind je op deze 70 m hoge kaap bunkers en een groot oorlogsmonument. Maar het zijn de rotsen en de zee die alle aandacht opeisen. Als de omstandigheden gunstig, dus slecht, zijn maken hoge oceaangolven er een hel van. Het water beukt dan briesend op de rotsen en kolkt grommend door de inhammen. Het kan zo hypnotiserend mooi zijn dat je aandrang voelt steeds dichterbij het geweld te komen. In dat geval ben je onder invloed gekomen van Dahud, de plaatselijke legende. Een zeenymfomane die al vele mannen naar de ondergang heeft gezogen.


Maanlandschap

Op negentig zeer aantrekkelijke kilometers rijden doet Pointe du Raz er nog een schepje bovenop. Als toeristisch icoon staat deze kaap voor de Fransen op het niveau van de Eiffeltoren of Mont Saint Michel. Er kwamen na de oorlog zoveel bezoekers op af dat journalisten vermanende stukjes gingen schrijven. Pointe du Raz zou door massatoerisme zijn vertrapt tot een maanlandschap. Woeste kaap én maanlandschap? Ons lijkt dat eerlijk gezegd twee voor de prijs van één. Maar ondertussen is het beschermd gebied geworden. Om er te komen moet je de laatste kilometer lopen of het gratis pendelbusje nemen. Maar dan zit je wel op de meest woeste plek van de Franse kust. Pointe du Raz is een kaap met een rotsachtige uitloper die geleidelijk in zee verdwijnt en daarna nog enkele keren boven water komt. Verreweg de meeste bezoekers bekijken de uitloper en laten het daarbij. Maar als je een beetje acrobatisch bent en de waarschuwingsborden negeert, kun je aan een klimpartij over de rotsen beginnen. Boven de diepste afgronden hangen touwen om je aan vast te grijpen. Maar zolang Dahud je niet te pakken krijgt, is Pointe du Raz de climax van een toch al fantastische rit.

[BEKIJK DE KAART][DOWNLOAD DE ROUTE]

Bretonse Kapenrit: 455 km (heen)
Startpunt: Mont Saint-Michel
Eindpunt: Pointe du Raz

GPS

Cap d’Erquy 48°38’42.15”N 2°29’11.26”W

Cap Fréhel 48°41’1.52”N 2°19’8.01”W

Pointe de Penhir 48°15’22.04”N 4°37’17.60”W

Pointe du Raz 48° 2’22.91”N 4°44’9.78”W

Harley-Davidson
Ik wil van mijn motorfiets af
Suzuki
Honda
Kawasaki
TT Circuit Assen
Aprilia
Arai
Husqvarna
Ik wil van mijn motorfiets af
Schuberth
Ducati
Kawasaki
Indian
Kushitani
KTM
HJC
Nolan
Bovag
Honda
MotoPort
Triumph
Harley-Davidson
Dane
Suzuki
Difi
Caberg
MACNA
Bridgestone
Bayard
Moto Guzzi
KNMV
BMW