TV, Magazine en Club voor motorfans!
Promotor
 | 

De 10 mooiste motorroutes ter wereld

Het wordt lente, al zul je dat op een dag als vandaag niet zeggen. Windkracht 10 wordt er voorspeld. Daarom maar eens een Top 10 overzicht. Om de zaak weer in balans te brengen en om je mogelijk op ideeën te brengen voor het komende seizoen.

1. Grossglockner Hochalpenstrasse, Oostenrijk

In het Oostenrijke nationale park Hohe Tauern ligt maar liefst 50 km geweldig asfalt op je te wachten, met 36 spannende bochten. De Grossglockner Hochalpenstrasse voert je door het hoogste deel van de Oostenrijkse Alpen, met als topper de 3.798 m hoge Grossglockner en z’n gletsjer, de Pasterze. Doe er vooral heel lang over!

2. Tizi n’ Tichka, Marokko

Berber dorpjes en langzaam verkruimelende kasbahs vergezellen deze 150 km lange weg die de koningsstad Marrakech verbindt met de woestijnstad Ouarzatata, de poort naar de Sahara. De weg is goed geasfalteerd en bocht als een dolle door de Hoge Atlas. Uiteindelijk kom je zo’n 2.260 m hoog. Edelstenen -en fossielenverkopers proberen de laatste Dirhams uit je zak te kloppen en hooggelegen bergcafés serveren heerlijke muntthee en bieden uitzonderlijke vergezichten.

3. Kjolur F35, IJsland

De Vikingen zijn verantwoordelijk voor deze doorsteek die het zuidwesten van IJsland verbindt met het noorden. De 200 km lange weg staat garant voor een avontuurlijk ritje en buitengewone vergezichten over een vijandelijk landschap. De Kjolur is alleen open in de zomer. De meeste rivieren zijn inmiddels overbrugd en de gravel wordt bijtijds aangevuld. De track voert je langs de geweldige Langajokull ijskap. Onderweg kun je overnachten in Hveravellir waar je ‘s avonds je spieren kunt verwarmen in een warmaterbron.

4. Mirissa naar het regenwoud van Sinharaja, Sri Lanka

Van het strand van Mirissa in het zuiden van Sri Lanka voert deze trip je door het Sinharaja regenwoud, waar ontelbare cicaden luidkeels van zich laten horen en waar hoge coniferen oprijzen uit het dicht begroeide woud. De 150 km lange weg volgt in principe de A17, die keert en draait door het weelderig begroeide laagland maar die ook de hoger gelegen theeplantages bereikt. Zorg er voor dat je voor donker in Sinharaja verzeild raakt. ‘s Nachts willen wilde olifanten het warme asfalt nog wel eens opzoeken.

5. Ambleside Circuit, Cumbrië, Engeland

Zo’n 80 kilometer meet het rondje van Ambleside. Pak de A593 op en rij naar de Wrynose pas, een oude Romeinse weg naar het fort dat ooit op de Hardnott pas lag. En dat is een van de steilste van Engeland. Let wel dat het beide single track roads betreft. Veel foutenmarge in de krappe bochten heb je niet. Keer terug naar Ambleside door de Duddon vallei en langs het Coniston meer over - weer - een single track weg.

6. Dolomieten, Italië

Je start in de middeleeuwse stad Bolzano en je eindigt in het skiparadijs van Cortina d’Ampezzo. De weg door de Dolomieten meet zo’n 100 km en voert je door het hart van de geweldige Dolomieten. De weg zwiert onderlangs roze getinte, getande bergtoppen en door rijk begroeide dalen.

7. Vrsic Pas, Slovenië

Bijna de helft van het kleine Slovenië bestaat uit bergen en de trip naar de 1.611 m hoge Vrisc pas is een van de mooiste wegen die het land rijk is. De pas, gebouwd door Russische krijgsgevangen in de Eerste Wereldoorlog, meet zo’n 40 km tussen Trenta en Kranjska Gora in de Julische Alpen. De gedeeltelijk met klinkers bestrate weg voert door steile, dicht begroeide valleien en biedt zo nu en dan fraaie vergezichten. Er liggen zo’n 50 haarspeldbochten op je te wachten, voorzien van een nummer en de hoogte.

8. Stuart Highway, Darwin naar Adelaide, Australië

Rij van het tropische noorden naar de gortdroge woestijnen van de Northern Territory. De weg is vernoemd naar de eerste Europeaan die Australië vanuit het noorden naar het zuiden overstak. Denk niet dat je er met een handomdraai mee klaar bent, de weg is zo’n 3000 km lag en voert je door een van de meest onherbergzame gebieden op deze aarde. Onderweg passeer historische uitspanningen en accommodaties, waar de uitgewoonde en uitgedroogde passant meer dan welkom is.

9. Trotternish Loop, Isle of Sky, Schotland

Vanuit Portree pak je de A87 op voor het 80 km lange rondje. Rij naar het noorden en bezoek de Standing Stones of Eyre en de haven van Uig. Op het uiterste puntje van het eiland domineren twee onvergetelijke rotsformaties de horizon. De Quiraing is een langtong, in het zuiden van Meall na Suiramach en de meest noordelijke bergtop van de Trotternish Ridge. De Storr is het hoogste punt. De gepunte vorm van de bergen hangt angstaanjagend boven de weg als je richting zuiden rijdt naar Portree.

10. Karakoram Highway, Pakistan

In het noorden van Pakistan moet je momenteel niet zijn. En om er te komen is al een avontuur op zich. Dus zet de 4.700 m Khunjerap pas alvast op je wensenlijst voor het geval zich voordoet dat het er weer veilig is. Want het is wel de hoogst geasfalteerde internationale weg die twee landen met elkaar verbindt: Pakistan en de Chinese provincie Xinjiang. Het gemieter om de pas begon al in de 19e eeuw. Groot-Brittannië wilde zich toen ook hoe dan ook laten gelden in deze contreien. Van later datum is Osama Bin Laden, die zich schuil hield in Abbottabad. In deze naar een Britse officier genoemde stad beginnen de uitlopers van de Karakoram.

blog comments powered by Disqus
Harley-Davidson
Ik wil van mijn motorfiets af
Suzuki
Honda
Kawasaki
Kawasaki
Harley-Davidson
Aprilia
Schuberth
HJC
Arai
Husqvarna
MACNA
Dane
Bayard
BMW
Nolan
Triumph
Bovag
Ik wil van mijn motorfiets af
MotoPort
TT Circuit Assen
Indian
Bridgestone
Moto Guzzi
Ducati
Caberg
KNMV
Honda
KTM
Difi
Kushitani
Suzuki